15 STK’dan ortak davet: Yatırım ve istihdam gerekiyor
Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremden en çok etkilenen illerden biri olan Adıyaman’ın toparlanması için önerileri sıraladı, ortak açıklama yaptı şehrin toparlanması ve iç göç nedeniyle şehri terk edenlerin geri dönmesi için. Ağır sanayi, ekonomi, turizm, tarım ve hayvancılığa ağırlık verdi. Paydaş olduğu 15 STK’nın açıklamaları şöyle:
BURSA ADIYAMANLILAR DERNEĞİ GENEL SEKRETER ERGİN POLAT:
* Deprem bölgelerinde ekonomiyi canlandıracak adımlar atmakta geç kalınırsa bölgenin demografik yapısı tehdit altına girecektir. Ancak toplumda oluşacak sosyolojik deformasyonları ortadan kaldırmak ne yazık ki çok daha zor hale gelecektir. Bugün birlikte yaraları sarma günü.
* Adıyaman’da insanımızı yaşatmanın tek ve en kısa yolu ekonomiyi canlandırmak. Ekonomiyi canlandırmanın ilk adımı Adıyaman’da ana sanayi kurmaktır. Oyak Renault, Tofaş, Robert Bosch, Toyota, Hyundai, Ford Otosan… Bu firmalar ana sanayi olarak tanımlanmaktadır. Marmara Bölgesi’nde yer alan bu firmalar arasındaki aralıklar 30 dakika ile 2 saat arasında değişiyor ve her biri 6-7 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yan sanayideki çalışanlarla birlikte 60-70 bin çalışan demek. Her konutta ortalama 4 kişi yaşarsa 280 bin insanımızın ekonomik sorunu çözülecek.
* Ana sanayilerin 150-200 km uzağında yan sanayiler yer alabilir ve saldırı sayesinde tüm bölge canlanır. Adıyaman dışındaki sanayi şehirlerinde yaşayan eğitimli mühendislerimizin ve iş gücümüzün tamamı evlerine dönme telaşında. Tek ana sanayi can damarı olup, Adıyaman’ın küllerinden yeniden doğması için çok önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır.
* Adıyaman adeta bir açık hava müzesi olmasına rağmen canlanmayan bir turizm, ölü toprağa serpilmiş tütün, bademcilik ve tekstilde sadece fason üretim yapan ucuz iş gücü var. Çevre illerle karşılaştırıldığında Adıyaman’ın belirgin bir makul gelir kaynağı yoktur. Adıyamanlı STK’larımızla yaptığımız son çalışmanın verilerine göre deprem sonrası başka illere yerleşen insanımızın yüzde 40’ı Adıyaman’a bir daha dönmeyeceğini belirtiyor. Dolayısıyla ana sanayi olmazsa olmaz haline geldi. Otomotiv sektörünün yanı sıra turizm, gıda, tekstil, tarım ve hayvancılık gibi önemli sektörlerde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların Adıyaman’da yatırım yapması teşvik edilmelidir.
AZİZ BİNZET – ÇAĞDAŞ ADIYAMAN DERNEĞİ CADAP LİDERİ:
*Acı hepimizin acısı. Hep birlikte bu acıları yüreğimize gömerek yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu yaraları saracak en büyük görev biz STK’lara düşüyor. Depremin olduğu ilk saatlerden itibaren ÇADAP olarak elimizden gelen her türlü dayanışmayı göstermeye çalışarak ülkemize destek olmaya çalıştık. Bu süreçte bizlere özveriyle destek olan tüm dostlarımıza, güzel insanlara ve hemşehrilerimize minnettarız. Bundan sonra hepimiz Adıyaman için yapılması gerekeni, vücudumuzu sorumluluk altına alarak yapacağız ve bunun için çaba göstereceğiz.
* Adıyaman için devletimizin önce konut sorununu çözmesi ve halkın konut ihtiyacını çözmesi lazım tabii ki konut sorununu çözelim derken artçı sarsıntıların yaşandığı bir coğrafyada hızla inşaat işine girmek çok sağlıklı görünmüyor. devam, konteyner şehirlerin hızla çoğalması gerekiyor, devlet ve halk bunu çok kısa sürede halledebilir. . Sonrasında özellikle tarıma temel olmak istiyoruz ve bu bağlamda tütünümüze dokunmasınlar istiyoruz ve yıllardır dile getirdiğimiz turizmle ilgili çalışmalara hız verilmesi gerekiyor.
Ekonominin canlanması için yerel üreticilere her türlü desteğin verilmesi bölgenin hızla iyileşmesine katkı sağlayacaktır. Organize Sanayide zarar gören tüm fabrikaların bir an önce devreye alınması ve istihdamın bir an önce sağlanması gerekiyor. Kırsalın güçlendirilmesi açısından merkezimizde ve ilçelerimizde kooperatifçiliklerin desteklenmesi çok faydalı olacaktır. Tüm halkımızın bu kooperatiflerden alışveriş yapması hepimizin ortak dileğidir. Adıyaman’a sigara fabrikası ve endüstriyel tarım ve hayvancılığa yönelik tesisler yapılmasını istiyoruz. Herkesi siyasi görüşlerini bir kenara bırakıp birlik olmaya çağırıyoruz. Çünkü birlikte başaracağız.
MEHMET ŞİMŞEK – KAHTALLAR DERNEĞİ BAŞKANI
* Ülkemizin kalkınması için sahada çaba göstermeye devam edeceğiz. Kentin sosyolojik durumuna uygun yeni, klasik yapıların yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Aksi halde halkımızı beton çömleklere hapsedeceğiz. İnsanları koruyan yeni bir şehir yaratmalıyız. Tam teşekküllü bir tarım politikası ile üretici kooperatiflerini aktif olarak seferber etmeliyiz. Bölgenin kalkınması için tütün, badem, zeytin gibi üretici kooperatifleri kurulmalıdır. Üreticiden tüketiciye bir zincir oluşturulmalı ve bölge ekonomisi canlandırılmalıdır.
* Turizmde bölgenin tarihi dokusu ön plana çıkarılarak Adıyaman merkezli tipler düzenlenmelidir. Depremde yıkılan otellerin yerine şehrin dokusuna uygun güvenli konaklama alanları yapılmalıdır. Ana sanayi iş kollarının bölgeye gelmesi teşvik edilerek istihdam yaratılmalıdır. İstihdam olmadan bölgeye geri dönüş olmaz. Bölgeye dönüşün sağlanması ise yaratılacak iş imkanları ile olacaktır. Aksi takdirde “damızlık” olan şehir kaderine terk edilecektir.
AYDINLATMAYA KATKIDA BULUNAN STK’LAR:
-ADANA ADIYAMANLI YARDIM VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
-ADIYAMAN İL VE İLÇE EĞİTİM VAKFI
-BESNİ EĞİTİM VAKFI
-BURSA ADIYAMANLILAR YARDIM VE DAYANIŞMA KÜLTÜR DERNEĞİ
– ADIYAMANLI ÇAĞDAŞ DERNEĞİ – ÇADAP
-İZMİR ADIYAMAN İL VE İLÇE DERNEĞİ
-İZMİR BESNİLİ DERNEĞİ
-KAHALILAR SOSYAL YARDIM, DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ
– KOCAELİ ADIYAMANLIS SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
– KONYA ADIYAMAN SORUMLULUK DERNEĞİ
-MERSİN ADIYAMAN İLİ VE İLÇELERİ SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
-ANTALYA ADIYAMANLIS SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
-ADİYAMANLILAR YARDIM VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
-ADANA BESNİLİLER ÖRN. VE KÜLTÜREL DAYANIŞMA DERNEĞİ
-GAZİOSMANPAŞA (KÜÇÜKKÖY) BESNİLİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
-YALOVA ADIYAMAN DERNEĞİ